80.000.000 HA SOJA

80.000.000 HA SOJA

17 FEBRUARI 2016

De grootste stad van het land laten we achter ons als we richting Rosario rijden. Het landschap is vlak. Grote akkers met voornamelijk soja en mais. En veel moeras. Tussendoor wat kipppenmesterijen, fruitteelt, bloemen en graanopslagplaatsen. 

In Rosario, de tweede stad van Argentinië, staat de graanbeurs die is opgericht in 1884. Wij zijn in een statig gebouw uit 1929 wat de rijkdom van destijds uitstraalt. Eerlijk gezegd waan je je hier in Parijs als je naar de gebouwen kijkt. Erg mooi!
De winst van de beurs komt ten goede aan Rosario en de provincie Santa Fé waar we nu zijn  en omliggende provincies. Graan, aandelen, koeien, contracten en valuta wordt hier verhandeld. Graan en koeien is nog face to,face, valuta en aandelen via internet. 80% van de teelt hier is soja. 

In lab worden alle producten van de volledige verticale keten gecontroleerd. 10 miljoen ha akkerland is gebied wat ze beslaan. Vroeger was het tarwe, mais en lijnzaad. Sinds 1980 is het grotendeels soja, tarwe en mais. 

De haven is in periode 1860-70 gebouwd en is 40 km lang. 80% van alle soja uit het land komt hier binnen, wordt eventueel verwerkt en gaat naar India, Bangladesh en China. De vorige overheid reguleerde alles, van zaaiperiode tot oogst en wat geëxporteerd werd. Nu is het vrijer. Heffingen op mais en tarwe is opgeheven en op soja verlaagd naar 30 (van 35)%. Boeren hebben daarom tijdens de vorige regering veel oogst achtergehouden en nu hun voorraden opeens aangeboden. Met de soja proberen ze dit te voorkomen vandaar een kleine verlaging van de tax.  De inkomsten komen uit aandelen die ze zelf hebben, commissies en laboratorium wat meeste geld oplevert. 

Na dit bezoek een kleine lunch en dan de boot in. We steken met een recordtempo de rivier de Parana over en gaan de delta in. Deze delta is de 5e grootste van de wereld en is 60 km lang en bestaat uit 5 eilanden. We varen rond en horen dat het water nu een meter hoger staat dan  normaal door de hevige regenval van onlangs. De stroming, normaal ca 5 km/uur, is nu opgelopen naar ca 8 km/uur. In de kleinere rivieren is de stroming sterker. Het is een soort grote schoonmaak. Het tweede deel van de lunch is op een eilandje. Als we aankomen, lopen we vast want het is erg ondiep, doorgaans 1,5 meter. Voor de scheepvaart is een brede geul van 222 me gemaakt van 20-40 meter die door Belgen op diepte wordt gehouden. Zo’n 7000 schepen per jaar worden hier gevuld. We sluiten de middag af met een fris drankje op een klein eilandje terwijl het zweet over onze rug blijft stromen. Terug in de bus gaan we nog even de brug over om wat wild te spotten en om een goede indruk te krijgen van deze enorme delta.

Buiten is het drukkend warm. Morgen verwachten ze regen, maar nu is het nog een sauna.