APPELTJE VOOR DE DORST

APPELTJE VOOR DE DORST

26 FEBRUARI 2016

 

We verlaten Santiago en rijden continu langs de Andes.  Een mooi uitzicht waarbij veel boomgaarden te zien zijn, verschillende fruitstalletjes langs de snelweg staan en vrachtwagens met kratten af en aan rijden. Toch nemen de meeste van ons even rust. Het is wat laat geworden gisteravond aan het zwembad. 

We worden ontvangen door Camillo, CEO van de exportafdeling van frutifor. André van Bavel en Anita van Finkenstein hebben dit bedrijf 25 jaar geleden opgericht. Ze hebben 2 boomgaarden in Chili en 1 in Uruguay tegen de Braziliaanse grens. 

Van het inpakstation gaan we het binnenland in naar de boomgaarden. Dat ligt er geweldig mooi bij en er is volop bedrijvigheid. Helaas zijn we net te laat voor de bijna 200 plukkers die hier bezig zijn, die hadden we graag even aan het werk gezien. In de brandende zon bekijken we de boomgaarden met appels, peren, kiwi en nieuwe aanplant kersen. Een uitvoerige bedrijfsbeschrijving vind je hieronder.

We rijden weer terug richting Santiago en genieten van de bergen om ons heen. Op een enkele plek ligt nog sneeuw. Sommige rivieren voeren nog water af, andere staan al een tijd droog. De vallei is smal tussen de enorme bergen van ruim 5 km hoogte. We nemen alles nog eens goed in ons op. Morgen vertrekken we weer richting Nederland. Plat, koud, regenachtig, maar toch verlang ik weer naar huis, naar mijn familie, vrienden, de zwemmers van Zwemclub Losser, de dieren en al die kleine Hollandse dingen. En naar de enige echte snert. Uiteraard gemaakt door mijn lieve actieve 84-jarige moeder! Maar eerst genieten we nog van een biefstukje en de mooie woorden van de groep uitgesproken door José van Damme. Het was weer een mooie groep waarvan wij als reisleidsters genoten hebben. Bedankt allemaal!!!!

Hopelijk hebben jullie een indruk gekregen van de mooie groep en de reis die we hebben gemaakt. Bedankt voor het volgen van de blog en tot een volgende reis.

Eline

Bedrijfsgegevens

Export vooral naar VS en Zuid-Amerika. Andere fruitmanden bosbes (in twee jaar van 7 naar 40 ha gegaan), kers en kiwi. Hier appels en peren. Fabriek bestaat pas 2 jaar. Voor de bosbes en kiwi werken ze samen met kleinere bedrijven. 

60 ha hebben ze nu en doel is in twee jaar naar 100 ha uit te breiden. Ze leveren oa aan supermarktketens. Als ze zelf het fruit hiervoor niet kunnen leveren kopen ze bij. De opbrengst is 11 miljoen kg per jaar. Ze hebben nog 300-350 ha tot hun beschikking. De rassen die ze hebben zijn: granny, Royal gala, fugi en breaburn. 

Ze gebruikten geen Nederlandse rassen, het is erg moeilijk om stekken te importeren. Export naar vooral Mexico is lastig. Het fruit wordt eerst hier gecontroleerd door de overheid, dan als het in de haven is en in Mexico wordt het nog een keer gecontroleerd. Het fruit is moeilijk te meten bij de consument of deze nog aan de smaak voldoet. Ze horen meer van hun afnemers wat die willen, niet direct van de consument. Ze zijn meer bezig met de biologische teelt omdat ze daar meer toekomst in zien. Het overgangsproces duurt 3 jaar en wordt met de bestaande rassen gedaan. Nieuwe aanplant wordt aangekocht. Omzet bedraagt 40 miljoen USD voor de appels en peren. 450-500.000 kisten per jaar. Er is heel veel concurrentie. Er zijn een paar grote spelers, maar vooral veel kleine bedrijven. Ze exporten nauwelijks naar Europa vanwege ongunstige koers. 

De overheid stimuleert de teelt door advies en hulp,te bieden als bedrijven daar om vragen. Zij hebben een sterke positie omdat ze op veel verschillende manieren kunnen verpakken, naar wens van de klant. Er werken hier 80 mensen in de fabriek en in de boomgaarden minimaal 150 en tijdens oogst ca 250. Dit jaar hebben ze last van tegen en hagel, kan zijn dat het volgend jaar weer heel droog wordt. Afgekeurd fruit gaat naar de sapindustrie en levert 20% minder op. Het uitvalpercentage is 20%. Ze denken erover na om te investeren in een sapfabriek,maar het is wellicht een te grote stap. Nachtvorst komt voor, dan worden er sproeiers aangezet. 

Peren die vandaag zijn geplukt gaan worden over 4 dagen verpakt. Binnenkomend fruit wordt gecontroleerd op hardheid, schade, kleur, omvang etc. Er staan veel kisten klaar met per kist ruim 400 kg. De koeling gaat tussen 18-23 uur uit om kosten te besparen. 

Per dag worden 5000 dozen van 18 kg verpakt. 

Oppervlakken: 40 bosbes 15 kiwi 40 kers140 appel 40 peren

Peren twee oogsten. Eerste minimum grootte, 7 dagen erna de rest wordt geplukt. Bij appels wordt gekeken naar kleur en niet naar grootte. 

60 ton appels/ha en peren 40. Alles handgeplukt, worden per kg betaald. Momenteel 280 plukkers. Zijn nu bezig met peren, appels en bosbessen. Bomen mogen niet hoger zijn dan 3,4 m voor de plukkers. De kostprijs  krijgen voor een kilo 50-60 Chileense peso per kilo, dit is 7-8 cent per kilo. Plukkers kunnen ca 4 kisten pppd plukken = 1500 kg pppd. Ze verdienen 24.000 peso per dag. Ze krijgen 0,02 USD per kilo die ze plukken, ca. 37 usd per dag. 80 mensen zijn continu bezig met snoeien.