METALFOR, EEN VERRASSING

METALFOR, EEN VERRASSING

19 FEBRUARI 2016 

Luis Italiaanse immigrant, boerenzoon, was meer geïnteresseerd in mechanisatie. Amper 20 jaar oud bouwde hij getrokken spuiten, maakte pamfletten en een paar jaren mensen in dienst. Gebrek aan telefoon, verharde wegen etc in het geboortedorp El Fortin, dwong hem in 1994 te verhuizen. In 1998 werden vrachtwagens aangeschaft om de klanten beter te bereiken. In 2001 in Matto Grossa begonnen. 75000 m2. 2006 eerste trekker gebouwd. Eerste axiaal combine is door hen gebouwd. Export naar Uruguay en andere landen en bezoeken wereldwijde beurzen. 2012 nieuwe spuitmachine met motor voorop. Zo ook een kunstmeststrooier. Zowel mechanische als hydrostatische spuitmachines, getrokken en zelfrijzend. Momenteel 25 servicepunten die alle dagen 24 uur geopend zijn. 3 fabrieken, 1 in Brazilië en 2 Argentinië. We zijn in het hoofdkantoor. Andere fabriek ligt op 60 km afstand. 

350 pk Scania 6 cilinder tir 3 type op combine. Spuitmachine deutz of cummins motoren. Sluitboom tot 40 m. Carbon of alu is vrij duur zo ook spotspraying. Ze kunnen het wel leveren, maar wordt hier niet vel verkocht. 

Hier werken 250 mensen in de fabriek, totaal 550 in Argentinië en 70 in Brazilië en 20 dealers waar ook nog eens 100 pers werken. Omzet is 100 miljoen USD waarvan 60% spuitmachines. Nu te nat, spuiten gaat nu met vliegtuig. Omvang bedrijven: 30% eigenaar koopt machine rest zijn loonwerkers in brazilie net andersom. Hier 50 merken, hun marktaandeel 50%. Pla heeft 30% aandeel. In west Europa zetten ze niet af ivm verschil regels, voor oost Europa wel interessant. In Polen alleen getrokken spuitmachines toegestaan. Mensen moeten spuitlicentie hebben sinds 2013. Zij verzorgen ook de opleiding zodat de mensen hun machines beter te gebruiken. 

Ze zijn trekkers gaan maken om een bredere lijn aan te kunnen bieden aan hun klanten. Bouwen niet onder licentie. 

De vakbonden hebben hier veel macht, daarmee zijn diverse zaken geregeld voor de werknemers. Het is nog 100% familiebedrijf. 

60-80 liter per ha wordt jaarlijks gespoten op soja. Tussen de 5-20 duizend ha per machine per jaar. Soja  of mais en tarwe zijn de twee teelten. Eind maart tot mei soja of mais geoogst. Tarwe wordt rond november geoogst. 4-wielsturing is maar 5% in brazilie de helft. Buiten staat een 6×4 die is voor zwaarder terrein. Spuiten met vliegtuigen zal aan banden worden gelegd, vooral bij bewoning. Kosten spuit die we buiten hebben gezien kost USD 150.000. Ze leveren ook spuitcomputers, gps etc als optie. 

Op dit moment meer productie in brazilie omdat het daar nu goedkoper is, voornamelijk door de dollarkoers in brazilie hoger is. Ook zijn de onderdelen daar nu goedkoper. In Chili zijn kleinere bedrijven met tarwe en mais met zwaardere grond waar minder wordt gespoten, vandaar dat dit land niet interessant is voor export.

Van ons willen ze weten wat voor een spuit wij gebruiken. Dat verschilt in de groep van klein in de hef tot brede zelfrijzende. Ik houd me stil met mijn 5 litertje. Op het bedrijf gaat het vooral via de pivot. 

 

Het is een lange rit naar Cordoba, de tweede stad qua inwonertal. We komen via de buitenwijken binnen en zien het riool, de afvalbergen aan het eind van destructieve, de trolleybus en heel veel huizen. Richting hotel wordt het steeds luxer, dat stelt gerust. 

Het centrum wordt gedomineerd met een schitterende kathedraal met een altaar van puur zilver. De plafondschilderingen zijn schitterend. Verderop bevinden zich de universiteitsgebouwen die door de jezuïeten zijn gesticht. En dan zetelen we ons op het terras onder het genot van een koel drankje. Het diner is vanavond keuzes maken met veel wijn. Lastige afsluiting.